W dniu 27.10.208 r. na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie odbył się „Kongres zdrowie i żywienie psa” zorganizowany przez dwumiesięcznik Dog&Sport oraz Fundację Barfne Korepetycje. Podczas kongresu uczestnicy mieli okazję wysłuchać inspirujących przemówień prelegentów.

Pierwszy wykład został zaprezentowany przez lek. wet. Panią Avę Sawaszkiewicz. Podczas swojego występu Pani lek. wet. Ava przedstawiła zagadnienia związane z zapobieganiem kontuzji u psów sportowych. Słuchacze dowiedzieli się jak powinien wyglądać prawidłowy trening psiego sportowca oraz jak ważna dla organizmu jest dobrze przeprowadzona rozgrzewka i wyciszenie.

Drugie przemówienie pt. „Co zrobić, aby sport równał się zdrowie, czyli mądry trening psiego sportowca” przedstawiła dr Aneta Bocheńska. Pani dr Aneta poruszyła temat świadomości własnego ciała u psa oraz prioprocepcji.

Następnie dr Emilia Klim zapoznała zebranych z najczęstszymi problemami stomatologicznymi u psów. Wytłumaczyła jak należy im zapobiegać, jak można je diagnozować i leczyć. Swoje przemówienie wzbogaciła zdjęciami najciekawszych przypadków.

Interesujące przemówienie zaprezentowała także dr Katarzyna Pezińska – Kijak, która zapoznała uczestników z tematem Fit Paws. Podczas wykładu słuchacze mogli zapoznać się z zasadami treningu Fit Paws, najczęściej popełnianymi błędami, których należy unikać oraz rodzajami sprzętu wykorzystywanymi do tego typu ćwiczeń.

 „Gotowane kontra surowe” tak brzmiał temat wykładu zaprezentowanego przez dr Jacka Wilczaka. Podczas swojego wystąpienia dr omówił różnice, wady oraz zalety diet surowych i gotowanych w żywieniu psów.

fot. Alicja Użarowska

O żywieniu psów pracujących opowiedziała zebranym dr Agnieszka Kurosad. W swoim przemówieniu Pani dr poruszyła tematykę przemiany energii niezbędnej do pracy mięśnia, zapoznała zebranych z rodzajami włókien mięśniowych oraz opowiedziała o żywieniu w odniesieniu do treningu.

Finałowe wystąpienie podczas kongresu przypadło gościowi specjalnemu – dr Karen Becker.  W swoim przemówieniu Raw Done Right, Pani dr poruszyła tematykę problemów związanych z kontrolą jakości pożywienia dla zwierząt, szkodliwości przetwarzania karm suchych oraz mokrych, które powoduje zmniejszenie ilości białka, enzymów oraz witamin. Podczas swojego wykładu Pani dr porównała sylwetkę diety psich przodków oraz diety współczesnej, zwracając uwagę na różnice w ilości spożywanych węglowodanów, białka oraz tłuszczu. Naturalnie nie zabrakło informacji na temat zasad, zalet oraz obaw związanych z podawaniem zwierzętom świeżego, mięsnego pożywienia.  Po zakończonym wykładzie, uczestnicy mieli możliwość zadania pytań prelegentowi.

Na każdego uczestnika czekał słodki poczęstunek, upominki od patronów oraz certyfikat uczestnictwa. Wydarzenie to było niewątpliwie pełne nowej wiedzy, ciekawych informacji i inspiracji. Z niecierpliwością czekam na kolejny kongres.

Jeśli chcecie zobaczyć więcej zdjęć z tego wydarzenia, zapraszamy do galerii poniżej.